• 1
  • 2
  • 3
  • 4
streda, 29 január 2020 15:48

Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality

Napísal(a) bashtosports.com
Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality
od Ján Szabó · 5.12.2019, https://www.vozickar.info/boccia-rampy/

Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality

Nájsť medzi slovenskými výrobcami športových potrieb pre niektorý parašport špičkovú, renomovanú firmu vôbec nie je jednoduché. Jednou z pozitívnych výnimiek je Bashto Sports, spoločnosť zaoberajúca sa prioritne potrebami pre šport boccia. Určená je ľuďom s najťažšími formami zdravotného postihnutia.

Bashto Sports je od roku 2013 výrobcom profesionálneho vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov. S prioritným zameraním na paralympijský šport boccia. Zároveň je distribútorom boccia lôpt od renomovaných zahraničných výrobcov, ako potugalské Tutti per Tutti, lopty Craft Hill International a vôbec prvým distribútorom juhokórejských boccia lôpt Victory v Európe.

Redakcia Vozickar.info preto využila príležitosť a Ondreja Baštáka Ďurána, majiteľa značky Bashto Sports požiadala o rozhovor.

Dizajn až zo 190 farieb a ich farebných kombinácií



Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality

V prvom rade poprosíme, aby ste našim čitateľom priblížili obchodné zameranie vašej firmy.
Pod značkou Bashto Sports vyvíjame a vyrábame hlavne vlastné boccia rampy. Ponúkame ich až šesť rôznych druhov, čo je svetová rarita. Líšia sa použitými materiálmi, technickým prevedením a výrazne aj cenou. Takmer každá nami vyrobená boccia rampa je jedinečná. Športovci si u nás môžu vybrať dizajn až zo 190 farieb a ich farebných kombinácií. Môžu si zvoliť gravírovanie vlastného mena alebo loga športového klubu. A tých variácií, kombinácií je mnoho, omnoho viac.

Aký konkrétny tovar máte pre zákazníkov nachystaný?

Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality

Zameriavame sa hlavne na registrovaných hráčov hry boccia, na národných a svetových šampiónov. Avšak pre popularizáciu hry boccia máme v ponuke aj cenovo dostupné športové vybavenie pre širokú verejnosť. Pre amatérskych hráčov a začiatočníkov.

Predávame všetky športové pomôcky potrebné k hre boccia, pre hráčov, ich asistentov, trénerov aj rozhodcov. Všetky sme sami vyvinuli a vyrobili okrem boccia lôpt. Tie predávame iba ako distribútor zahraničných výrobcov. Nedávno sme sa stali prvým distribútorom boccia lôpt Victory v Európe. Len pripomeniem, že tieto lopty patria svojimi hernými vlastnosťami k najlepším na svete.

Rovnaké podmienky pre domácich i zahraničných klientov



Svojimi aktivitami sa zameriavate na Slovensko, aj zahraničie. V čom je slovenský zákazník odlišný od tých ostatných?
Športová boccia komunita je malá aj v rámci sveta, nieto ešte v rámci jedného štátu. To znamená, že na Slovensku sa všetci navzájom poznajú, stretávajú sa na ligových a medzinárodných turnajoch. Najväčšou odlišnosťou je azda len forma komunikácie. So zahraničnými zákazníkmi sme v kontakte najmä prostredníctvom e-mailov, poprípade sa stretneme na niektorých medzinárodných turnajoch. Objem ich zákaziek predstavuje 80 percent predaja.

S mnohými slovenskými zákazníkmi sme dlhoroční priatelia alebo aspoň známi. Komunikácia je preto najčastejšie osobná, prípadne telefonická. Sami sa na Slovensku podieľame na organizácii boccia podujatí. Spomeniem medzinárodný turnaj Boccia Tatra Cup v Liptovskom Jáne či tréningové boccia sústredenie v Čičmanoch. Takže máme priestor stretávať sa s našimi zákazníkmi pomerne často.

S akým sortimentom zásobujete slovenských zákazníkov?
S tým istým, ako aj zahraničných. Nerozlišujeme v našej ponuke tovar pre zahraničných a tovar pre slovenských zákazníkov. Skôr by bola na mieste otázka, o aký tovar je zo strany slovenských zákazníkov záujem. Slovensko je pre boccia výrobky veľmi malý trh a doterajšia skúsenosť ukazuje, že slovenskí zákazníci nakupujú najmä boccia lopty a drobnosti. Trh s boccia rampami fungoval ako tak, keď sme pred 13 rokmi spustili výrobu. V tom čase bola ponuka boccia rámp zo zahraničia mizerná. A to sa týkalo ceny aj kvality. V tom čase sme úzko spolupracovali s klubom OMD Farfalletta Žilina, členovia ktorého nám naše prvé rampy testovali. A aj si nakúpili prvé modely. Veľmi nám to vtedy pomohlo, pretože sme mohli investovať do ďalšieho vývoja.

Konkurencia na turnajoch silnie



Sú výrobky, tovary, ktoré si slovenský zákazník nedovolí kúpiť a preto má v súťažiach boccia horšie postavenie?
Momentálne ponúkame šesť druhov boccia rámp v cenových reláciách od približne 300 po 2-tisíc eur. Myslím, že každý si môže vybrať podľa svojich finančných možností. Možno by bolo dobré lepšie rozviesť, kto sú naši zákazníci?
Okrem klasifikovaných športovcov – jednotlivcov sú to najmä športové kluby OMD Boccia Bratislava, Klub OMD Farfalletta Žilina a Boccia klub ZOM Prešov. Potom je tu skupina zákazníkov, ako sú občianske združenia zamerané na prácu s telesne či mentálne postihnutými. Spomenúť treba aj organizácie venujúce sa seniorom či školy zamerané aj na vzdelávanie detí so zdravotným postihnutím.

A ako je to s úhradou faktúr za predané produkty?

Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality

Mnohé objednávky sú hradené z projektových peňazí, dotácií či zo sponzorských príspevkov. Je treba si uvedomiť, že len málo solventných hráčov boccie, ktorí si môžu dovoliť kúpiť si najkvalitnejšie športové vybavenie z vlastných peňazí. Či sú na tom zahraniční zákazníci lepšie? Neviem, ale nebol by som si až taký istý. Stretol som sa aj s reakciami, ktoré o tom nevypovedajú. A sú z krajín, ktoré my považujeme za bohaté, ako napríklad Švédsko či Rakúsko.

Aké novinky pre najbližšie obdobie môžeme očakávať?
Boccia je jeden z najintenzívnejšie sa rozvíjajúcich parašportov vôbec. Pribúda počet amatérskych hráčov aj ambicióznejších registrovaných športovcov. Konkurencia na turnajoch silnie. Hráči si čoraz viac uvedomujú, že o víťazstve rozhodne nielen ich talent, pot a slzy na tréningoch, ale aj kvalita športového vybavenia.

Aj preto chystáme projekt vývoja variabilnej boccia rampy úplne prispôsobenej konkrétnemu hráčovi. Bude to taká skladačka, stavebnica, kde si športovec vyberie preferovaný modul pre každú časť rampy. Zvolí si materiál, dizajn a technické prevedenie, funkčnosť a podobne. A všetko si to bude môcť vyskladať cez interaktívnu online aplikáciu.

Boccia rampa sa hýbe podľa pokynov hráča



Keď už hovoríte o individuálnom poskladaní hracej rampy, čo je podstatou tejto hry?
Boccia je hra podobná petangu. Hrá sa najčastejšie v telocvični s koženými loptami plnenými plastovými granulami. Proti sebe hrajú dvaja jednotlivci, dva páry alebo dva trojčlenné tímy. Každá z dvoch strán hrá so šiestimi boccia loptami červenej alebo modrej farby. Ich cieľom je dostať svoje lopty bližšie k bielej lopte zvanej Jack ako súperiaci hráč. Bočisti s tým najťažším telesným postihnutím, ktorí sa takmer nehýbu, nie sú schopní hádzať svoje lopty do hry vlastnými končatinami. Preto im pomáha športový asistent, ktorý manipuluje s boccia rampou podľa ich pokynov. Boccia rampa je niečo ako šmýkačka na boccia lopty, ktorá im dáva rýchlosť a smer.

Povedomie o športe boccia je nízke



Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality

Aké je povedomie o tomto športe medzi zdravou populáciou, pre ktorú je boccia tiež otvoreným športom?
Takmer každý môže športovať. Bez ohľadu na svoje zdravotné postihnutie. Napríklad v boccii, s pomocou asistenta a s technickými pomôckami, sa môže plne športovo realizovať až po najvyššiu športovú métu, teda paralympiádu. Aj človek, ktorý je nehybný od krku smerom dole. Kto si v našej spoločnosti vôbec niečo také vie predstaviť, ak ho osud nespojil s ťažko zdravotne postihnutým človekom, ktorý sa venuje boccii?

Čo máte konkrétne na mysli?
Povedomie o možnostiach športu boccia a plnohodnotnej celoživotnej realizácie prostredníctvom tohto šport je u nás bohužiaľ nízke. Vyplýva to aj z celkového nastavenia spoločnosti, ktorá život ťažko zdravotne postihnutých ľudí vníma len okrajovo. Boccia má potenciál rozšíriť naše vnímanie o svet tých, ktorí tu žijú vedľa nás a sú súčasťou našej spoločnosti. Aj vďaka paradoxu, ktorý v sebe spája – ťažko telesne postihnutý človek a vrcholový šport – ako je to možné!?

Môžete tento svoj názor aplikovať na domáce podmienky?
Na Slovensku máme šampiónov z európskych či svetových turnajov, vrátane paraolympijských víťazov. Z Ria 2016 doniesli naši bočisti najcennejší kov a sú pripravení oň zabojovať aj v nadchádzajúcom Tokiu 2020. Bojujú za seba, za našu krajinu, za šport, ktorý si vybrali. V širšom kontexte aj za zmenu optiky, ktorou sa väčšinová spoločnosť díva na ľudí so zdravotným postihnutím.

(Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.)

Kto je kto



Boccia rampy od svetového slovenského výrobcu sú zárukou vysokej kvality

Ondrej Bašták Ďurán sa narodil v malebnej dedinke Gemerská Poloma na juhovýchode Slovenska. A tam aj podniká. Začalo to, keď sa po prvý raz zoznámil so športom známym ako boccia. Je to paralympijský šport pre ľudí s tým najťažším telesným postihnutím. Ešte počas vysokoškolského štúdia sa stal osobným asistentom ľudí so zdravotným hendikepom. Neskôr aj športovým asistentom pre hráčov boccie rôznych kategórií, potom aj trénerom a certifikovaným národným rozhodcom.

Aktívne sa zúčastňuje mnohých národných aj medzinárodných turnajov. Dokonale sa oboznámil s hrou, aj s potrebami hráčov. Napísal knihu o tom, ako trénovať bocciu a v roku 2013 začal podnikať vo výrobe a predaji športových potrieb pre hru boccia.

V súčasnosti so svojim tímom spolupracovníkov pod značkou Bashto Sports vyvíjajú vlastné profesionálne športové náradie nielen pre hru boccia. Tiež pre iné športy určené ľuďom s rôznym zdravotným postihnutím. Svoje výrobky spoločnosť vyváža do tridsiatich krajín sveta na piatich svetadieloch.

Partneri

Kde nás nájdete

O nás

Naša firma funguje na trhu od roku 2013, je výrobcom profesionálneho športového vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov s hlavným zameraním na paralympijský šport BOCCIA.

Naše výrobky dodávame množstvu subjektov na Slovensku aj v zahraničí.

Mailchimp

Kontaktujte nás

BASHTO SPORTS, s.r.o.

Nám. SNP 207

049 22 Gemerská Poloma, Slovensko

Tel: +421 949 737 543

info@bashtosports.com

SK95 1100 0000 0029 4811 3295