• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Hlavná stránka
  • Blog
  • Príbeh šampióna - Ľuboš Kondela (Indi), kat. BC5, OMD Farfalletta Žilina, Slovensko
štvrtok, 19 marec 2020 09:42

Príbeh šampióna - Ľuboš Kondela (Indi), kat. BC5, OMD Farfalletta Žilina, Slovensko

Napísal(a) bashtosports.com
Príbeh šampióna - Ľuboš Kondela (Indi), kat. BC5, OMD Farfalletta Žilina, Slovensko Príbeh šampióna - Ľuboš Kondela (Indi), kat. BC5, OMD Farfalletta Žilina, Slovensko
Povedzte nám niečo o sebe...
Volám sa Ľuboš Kondela, no priatelia ma volajú „Indi“. Narodil som sa na Slovensku v Dolnom Kubíne a detstvo som prežil v Zákamennom. Neskôr som sa s rodinou usadil v Martine. Mám 41 rokov a od narodenia trpím diagnózou DMO – detská mozgová obrna.

Ako dlho a intenzívne sa venujete BOCCII ? Čo pre vás BOCCIA znamená?
Bocciu hrávam už dlhé roky. Predtým som hrával pre zábavu a rekreačne, lebo vtedy som ešte nemohol hrávať súťažne. Neskôr som sa stal rozhodcom a tam som už mohol pozorovať rôzne stratégie a taktiku hráčov. Od roku 2018 som zaradený do kategórie BC5 jednotlivci a hrávam aj v pároch. Bol som pri zrode športového klubu OMD Farfalletta Žilina a odvtedy sa snažím reprezentovať tento klub.

Mojim najlepším trénerom je zároveň aj môj kamarát Ondrej Bašták Ďurán. Jeho najviac rešpektujem. Tak ako môj syn Filipko trénuje 3 x do týždňa hádzanú, tak aj ja súčasne trénujem 3 x do týždňa bocciu. Úžasné že? Tento šport mi dáva nádej, že raz budem reprezentovať Slovensko a možno sa niekedy dostanem aj na Paralympiádu.

Aké úspechy ste doteraz dosiahli v BOCCII?
Zatiaľ som za krátku dobu hral väčšinou na Slovensku, ale stihol som už aj turnaj v Poľsku – Prometeus Cup. Hneď prvý rok v BC5 som vyhral ligu bez prehry. Vyhral som majstrovstvá Slovenska ako jednotlivec a tiež disciplínu v pároch. V Poľsku som ako jednotlivec obsadil 2. miesto. Najviac ma podporuje moja rodina a môj klub OMD Farfalletta Žilina.

Ako vám pomáha športové vybavenie pri vašich víťazstvách?
Momentálne hrávam s portugalskými loptami BOCCAS Super Soft. Sú to veľmi kvalitné lopty. Neskáču a veľmi držia smer hodu. Do budúcna by som rád získal VICTORY Super Soft. Sú to kvalitné lopty a celá špička dobrých hráčov s nimi hráva.

Príbeh šampióna - Ľuboš Kondela (Indi), kat. BC5, OMD Farfalletta Žilina, Slovensko

Vedeli by ste stručne popísať situáciu v BOCCII na Slovensku?
U nás sa hrávajú ligové turnaje vo všetkých kategóriách, BC1 – BC5, spôsobom po 3 kolá v každej kategórii. Turnaje sa konajú v rôznych regiónoch na Slovensku. Výsledky z ligových turnajov sa zarátavajú do Slovenského rebríčka. Prvých šesť hráčov z rebríčka postupuje na Majstrovstvá Slovenska. Samozrejme, tí najlepší reprezentujú Slovensko v zahraničí. Na Slovensku máme asi 5 boccia klubov.

Ako vnímate situáciu v bocci okolo kategórie BC5?
Na Slovensku je momentálne zaregistrovaných 15 hráčov kat. BC5. Je to veľmi pekné číslo. Oproti iným krajinám o dosť viac. Z tých 15 hráčov na ligu pravidelne chodieva 10 a viac. Na Slovensku máme silnú a perspektívu budúcnosť. Veľa hráčov je veľmi mladých, do 20 rokov, čo je do budúcnosti veľmi pozitívne.

To že vznikla kat. BC5 na Slovensku vnímame všetci veľmi pozitívne. Môžeme sa tak porovnávať medzi sebou. Hráme ligu kat. BC5. Už sme odohrali 2 ročníky a tretí je pred nami. Zatiaľ je to v rámci priateľských turnajov. Z našej kat. BC5 sa momentálne nedá postúpiť na Majstrovstvá Európy, Sveta, alebo paralympiádu.

Ja hrám bocciu v nádeji, že budem raz môcť reprezentovať Slovensko. Mám veľmi dobré podmienky na tréning. A hrať bocciu súťažne je super. Mám možnosť sa porovnávať s najlepšími hráčmi na Slovensku.

BISFed by podľa môjho názoru mohol otvoriť aspoň Majstrovstvá Európy pre hráčov kat. BC5. Podľa mojich informácií sa táto kategória hrá vo viacerých európskych krajinách. Na Slovenku, v Poľsku, v Nemecko, Dánsku aj Portugalsku. Veril som, že v roku 2024 na Paralympiáde v Paríži kat. BC5 bude. Najnovšie viem, že to tak nebude. Uvidíme, koľko rokov ešte budeme musieť čakať...

Príbeh šampióna - Ľuboš Kondela (Indi), kat. BC5, OMD Farfalletta Žilina, Slovensko

Máte nejaké perličky, zaujímavosti, alebo vtipné zážitky týkajúce sa BOCCIE?
V roku 2018 v októbri na MS v Nitre som v prvom zápase vyhral vysoko 9 : 0, aby som mal dobré skóre. Ale keďže som v 2. zápase nestihol Call Room, tak to skóre bolo razom proti mne. Našťastie som postúpil z 2. miesta a celkovo som sa stal Majstrom Slovenska.

V roku 2019 som v slovenskej lige obsadil 4. miesto a na Majstrovstvách SR 3. miesto ako jednotlivec. Kategóriu páry s Paulínkou Ryšavou sme dokonca vyhrali. Z poľského Prometeus Cupu mám 3. miesto.

Aké máte iné aktivity a koníčky okrem BOCCIE?
Už 12 rokov pracujem v CB Components/DKI. Hrávam 10 rokov Rugby na vozíku za športový klub Ostrava v Čechách. V rugby som bol 3-krát Majster ČR. Tiež som sa zúčastnil s reprezentáciou 3-krát Majstrovstiev Európy. Najnovšie som začal rekreačne jazdiť na špeciálne upravenom bicykli, tzv. handbike. Pri zakúpení tohto špeciálneho bicykla mi pomohlo veľmi veľa ľudí. Veľká vďaka za podporu patrí tiež Ondrejovi Baštákovi Ďuránovi.

Príbeh šampióna - Ľuboš Kondela (Indi), kat. BC5, OMD Farfalletta Žilina, Slovensko

Aké máte športové a životné ciele do budúcnosti?
V budúcnosti by som so cťou a pokorou rád reprezentoval Slovensko, krajinu, v ktorej žijem.
Mojim veľkým snom je dostať sa aspoň raz na svetové Paralympijské hry a zabojovať o cenný kov.

- - -

Ďakujeme Vám za rozhovor. Želáme Vám veľa športových úspechov a životných výhier.

Partneri

Kde nás nájdete

O nás

Naša firma funguje na trhu od roku 2013, je výrobcom profesionálneho športového vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov s hlavným zameraním na paralympijský šport BOCCIA.

Naše výrobky dodávame množstvu subjektov na Slovensku aj v zahraničí.

Mailchimp

Kontaktujte nás

BASHTO SPORTS, s.r.o.

Nám. SNP 207

049 22 Gemerská Poloma, Slovensko

Tel: +421 949 737 543

info@bashtosports.com

SK95 1100 0000 0029 4811 3295