• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Hlavná stránka
  • Blog
  • Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou
utorok, 23 marec 2021 16:37

Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou

Napísal(a) bashtosports.com
Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou
Martina, môžete nám prezradiť Vašu životnú cestu, ktorá Vás priviedla až k práci medzinárodnej rozhodkyne pre bocciu?

Moja cesta k boccii začala úplnou náhodou ešte počas strednej školy. Študovala som na integrovanom gymnáziu na Mokrohájskej ulici. Jeden z mojich spolužiakov, hráč BC4 Martin Burian, chodil po škole na tréning boccie a jedného dňa som sa na tréningu ocitla aj ja.

Hneď si ma odchytil reprezentačný tréner Martin Gabko a nahovoril ma na rozhodcovský kurz, ktorý som si o pár týždňov na to urobila. O športe som vtedy vedela veľmi málo, no komunita ľudí a dobrá nálada, ktorá okolo boccie bola, ma dostala a zostala som pri boccii doteraz.

Samozrejme, za tých pár rokov, som spoznala šport lepšie. S bocciou som neprestala ani počas vysokej školy, ktorú som študovala v Trnave a v Dánsku. Dovolím si povedať, že s bocciou mám naozaj krásny a úprimný vzťah aj vďaka ľuďom, ktorí bocciu na Slovensku a vo svete robia.


Kde ste pracovne pôsobili po štúdiu v začiatkoch kariéry? Kde pracovne pôsobíte dnes?

Pôvodom som z Bratislavy, no teraz bývam kúsok od nej v menšom meste. Počas vysokej školy som pár rokov žila v Trnave a taktiež v pár krajinách vo svete. Vždy to bolo spojené so štúdiom či na strednej alebo vysokej škole.

Hneď po skončení vysokej školy som dostala prácu v oblasti marketingu. Pred necelými tromi rokmi som zmenila zamestnanie no naďalej pracujem v marketingu.


Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou


Prečo práve boccia? Čo Vás na tejto hre najviac fascinuje?

To ako som sa k boccii dostala bola náhoda, no o to väčšia láska to pre mňa je. Myslím si, že toto potvrdí každý, kto s bocciou prišiel niekedy do kontaktu. Počas mojich rokov v boccii som spoznala obrovské množstvo skvelých ľudí.

Samozrejme, je to o fascinujúcich športovćh výkonoch aj o rivalite medzi hráčmi, no v pozadí toho celého je láska, súdržnosť a vynikajúca partia ľudí. Takže na otázku čo mi tento šport dáva je asi jasná odpoveď - priateľstvá, inú perspektívu a únik z bežných dní.


Aké iné funkcie zastávate okrem rozhodcovskej? V akých štruktúrach boccie ste aktívna?

Ja samú seba považujem hlavne za rozhodcu. Vyše 15 rokov som rozhodca u nás na Slovensku a od roku 2011 aj vo svete. To je to kde som pri boccii začala a v čom sa cítim doma.

Za tie roky som si však vyskúšala aj aké to je byť asistentom, tímovým manažérom slovenskej reprezentácie, členom medzinárodnej komisie pravidiel a členom a predsedom športovo technickej komisie pre šport boccia. Ono to všetko prišlo časom a sama som zvedavá čo ma ešte čaká v ďalších rokoch.


Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou


Koľko Paralympiád ste už absolvovali? Ktoré svoje úspechy, dosiahnuté méty, si najviac ceníte?

Na paralympiády mám bohužiaľ smolu. V 2016 som bola nominovaná ako rozhodca na paralympiádu do Ria, no nakoniec som sa jej nezúčastnila z osobných dôvodov. A tento rok som mala ísť do Tokia, no všetci vieme ako to dopadlo. Verím, že jedného dňa sa mi tento sen splní a PH sa zúčastním či už ako divák, rozhodca alebo s výpravou. Uvidíme.

Méty si cením všetky. Každá z nich bola pre mňa dôležitá a bez nich by som nezažila to čo som si mohla s bocciou doteraz zažiť. Úprimne neviem kde by som bola, keby som čokoľvek na mojej ceste vynechala.


Ako vnímate značku BASHTO SPORTS a jej prínos pre zvýšenie úrovne boccie na Slovensku a vo svete?

Je skvelé, že na Slovensku je firma, ktorá športu pomáha a myslí to dobre. Je krásne vidieť ako to dobre funguje keď ľudia z firmy poznajú šport a svoje produkty neustále zdokonaľujú.


Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou


Ako vnímate výrobky značky BASHTO SPORTS. Ktorý náš výrobok by ste odporučili čitateľom?

Ja BASHTO SPORTS vnímam hlavne z pohľadu rozhodcu. Osobne používam aj na medzinárodných turnajoch meracie pomôcky práve z vašej dielne. Pri rozhodovaní je dôležité mať pevnú ruku a byť si pri meraní na 100% istý a v tomto na vaše meradlá naozaj nedám dopustiť. Takže ak toto čítajú aktuálni alebo budúci rozhodcovia, viete kde si kúpiť nový rozhodcovský set.


Aké máte aktivity mimo boccie? Čomu sa venujete vo voľnom čase?

Tým, že môj profesionálny život je úplne z iného odvetvia, boccia bola pre mňa vždy únikom z reality. A som rada, že sa pre mňa nikdy nestala povinnosťou. Okrem boccie mám však rodinu, ktorej venujem všetok zvyšok voľného času.

Milujem cestovanie, spoznávanie rôznych kultúr a svetových jedál. Veľmi rada sa rozprávam s ľuďmi o ich tradíciach a tiež rada fotím. Najradšej to však všetko spájam - cestujem za bocciou a tak spoznávam kultúry, nových ľudí a všetko zaznamenávam na fotoaparát.


Rozhovor s úspešnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou Martinou Kinčešovou


Máte pred sebou ešte nejaké výzvy, nesplnený životný alebo športový sen? Po čom túžite?

Snov a túžob je veľa. To asi všetci poznáme. Hlavne v tejto extrémne rýchlej dobe, kedy sa stále ženieme za nejakým cieľom, úspechom alebo snom. Aktuálne sa snažím trošku spomaliť, poriadne dýchať a užívať si dni a momenty. A asi sa nechám prekvapiť, kam ma život ešte zavedie.


Chceli by ste niečo odkázať čitateľom nášho blogu, ktorými sú hráči boccie z 35 krajín sveta na 5-tich svetadieloch?

Robte to čo vás baví. Bavte sa. Užívajte si proces. To je asi najdôležitejšie a ak vytrváte a nevzdáte to, úspechy sa dostavia. A buďte na seba dobrí.

Martina, ďakujeme Vám za rozhovor. Prajeme Vám veľa športových aj životných úspechov.


Fotogaléria

  • BOCCIA---Martina-Kincesova---6
  • BOCCIA---Martina-Kincesova---7
  • BOCCIA---Martina-Kincesova---8
  • BOCCIA---Martina-Kincesova---9

Simple Image Gallery Extended

Partneri

Kde nás nájdete

O nás

Naša firma funguje na trhu od roku 2013, je výrobcom profesionálneho športového vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov s hlavným zameraním na paralympijský šport BOCCIA.

Naše výrobky dodávame množstvu subjektov na Slovensku aj v zahraničí.

Mailchimp

Kontaktujte nás

BASHTO SPORTS, s.r.o.

Nám. SNP 207

049 22 Gemerská Poloma, Slovensko

Tel: +421 949 737 543

info@bashtosports.com

SK95 1100 0000 0029 4811 3295