• 1
  • 2
  • 3
  • 4
štvrtok, 10 jún 2021 16:49

BASHTO CALC - aplikácia na meranie presnosti vašich boccia lôpt

Napísal(a) bashtosports.com

KĽÚČOVÉ OTÁZKY


Ako ambiciózny hráč boccie, alebo zodpovedný tréner, si určite kladiete nasledujúce otázky:

1) Ktoré boccia lopty sú najvhodnejšie a najkvalitnejšie?
2) Ktoré sú najlepšie a oplatí sa do nich investovať viac peňazí?
3) Ktorým loptám sa radšej vyhnúť?

Skúsenejší hráči už vedia, že aj v rámci jednej sady rovnakej tvrdosti od jedného výrobcu, sa lopty od seba môžu líšiť v presnosti. Čo určuje presnosť boccia lopty? Dala by sa prirovnať k náboju vystrelenému z pušky, kde puškou je v boccii boccia rampa. Toto prirovnanie platí pre kategóriu BC3. Pre hráčov z ostatných kategórií je tento "náboj" hádzaný rukou. V oboch prípadoch je však dôležité, že keď lopta opúšťa rampu (ruku), má smerovať priamo na cieľ.

BASHTO CALC - aplikácia na meranie presnosti vašich boccia lôpt

ROZHODUJÚCE VLASTNOSTI BOCCIA LÔPT


Rozhodujúcimi vlastnosťami boccia lopty sú:

a) Vzdialenosť – kam sa až dokáže dokotúľať,
b) Smer – či sa lopta drží priamej línie alebo uhýba do strán,
c) Opakovateľnosť – či lopta pri tom istom impulze príde vždy na to isté miesto.

Loptu si môžete otestovať skúsenosťou. Hádžete loptou mnohokrát počas tréningu a zisťujete, či letí tam, kam by ste chceli. Takáto skúsenosť však v sebe obsahuje istý podiel subjektívneho náhľadu. Aby sme loptu otestovali s vedeckou presnosťou, musíme do testovania zapojiť matematiku.

BASHTO CALC - aplikácia na meranie presnosti vašich boccia lôpt

APLIKÁCIA BASHTO CALC


Naša firma vyvinula unikátnu aplikáciu BashtoCalc na meranie presnosti boccia lôpt. Táto aplikácia vychádza jednak z mojich dlhoročných skúseností ako trénera, ale aj ako výrobcu boccia vybavenia a tiež ako vyštudovaného fyzika. Zároveň som do nej vniesol prípustné zjednodušenie, ktoré ešte zachová vedeckosť testovania, ale zároveň umožní testujúcim relatívne jednoduché meranie a používanie.

Princíp merania presnosti boccia lôpt je založený na tom, že jednu loptu hádžete za presne tých istých podmienok niekoľko krát. Čím viac krát loptu hádžete, tým presnejšie bude meranie. Ako zabezpečiť, aby bola lopta hodená do ihriska vždy rovnako? Jeden zo spôsobov, ktorý momentálne využívame aj pre našu aplikáciu, je vypúšťať tú istú loptu z boccia rampy vždy z toho istého miesta (z tej istej výšky v rampe), bez toho, aby sme rampou pohli.

Hráči hádžuci rukou by mohli namietať, že pre nich takéto meranie pomocou boccia rampy nie je užitočné. Ale aj vrhač musí mať istotu, že jeho lopta ide rovno a do istej vzdialenosti, keď opustí jeho ruku. Aj tu však prinášame riešenie. Už pracujeme na vrhacom stroji, ktorý bude boccia lopty hádzať do ihriska obdobne ako vrhač rukou. S tým rozdielom, že hod vrhacieho stroja bude vždy presne definovaný. Bude zachovaný rovnaký smer aj rovnaká sila vrhania boccia lopty pri každom hode. Všetkým hráčom boccie všetkých kategórií však odporúčame pokojne testovanie s boccia rampou.

BASHTO CALC - aplikácia na meranie presnosti vašich boccia lôpt

OTESTUJTE SVOJE LOPTY


Zaujíma vás kvalita vašich boccia lôpt? Chceli by ste poznať rozdiely v ich presnosti? Tak neváhajte a vyskúšajte našu aplikáciu BASHTO CALC. Je zdarma a online prístupná pre všetkých. Link nájdete pod týmto článkom. Nájdete tam aj linky na inštruktážne videá a vzorové animácie ako aplikáciu používať.

Prajem vám, aby ste pomocou BASHTO CALC mohli odstrániť nedostatky v hre, za ktoré nemôžete. Tie, ktoré spôsobujú vaše lopty...

V prípade otázok alebo nejasností ma neváhajte kontaktovať.

Mgr. Ondrej Bašták Ďurán
majiteľ značky BASHTO SPORTS

Aplikáciu si môžete vyskúšať na tomto linku:
https://bcalc.bashtosports.com

Tu si môžete pozrieť inštruktážne video s návodom na používanie aplikácie:



Tu je priložená vzorová animácia ako doplnok videa:

Partneri

Kde nás nájdete

O nás

Naša firma funguje na trhu od roku 2013, je výrobcom profesionálneho športového vybavenia pre zdravotne postihnutých športovcov s hlavným zameraním na paralympijský šport BOCCIA.

Naše výrobky dodávame množstvu subjektov na Slovensku aj v zahraničí.

Mailchimp

Kontaktujte nás

BASHTO SPORTS, s.r.o.

Nám. SNP 207

049 22 Gemerská Poloma, Slovensko

Tel: +421 949 737 543

info@bashtosports.com

SK95 1100 0000 0029 4811 3295